Toont alle 2 resultaten

Benno Premsela

Benno Premsela werd geboren in Amsterdam op 4 mei 1930 en overleed 23 maart 1997. Hij was een Nederlands vormgever en binnenhuisarchitect. Bovendien was hij een centraal figuur in de naoorlogse Nederlandse kunstwereld en voorvechter van homo-emancipatie. Benno Premsela was de zoon van de bekende joodse huisarts en seksuoloog Bernard Premsela, die ook over seksualiteit publiceerde. Benno Premsela studeerde voor en na de Tweede Wereldoorlog interieurvormgeving aan de "Nieuwe Kunstschool". Tijdens de oorlog zag hij zich gedwongen zijn opleiding te onderbreken en onder te duiken. Zijn ouders en zuster zijn in het vernietigingskamp Auschwitz vermoord. Zijn broer overleefde de oorlog.
In zijn minimalistische werk zijn schoonheid en functionaliteit nauw verwant. Onder zijn leiding als chef van de etalage- en binnenhuisafdeling van de Bijenkorf in Amsterdam kwamen spectaculaire etalages tot stand. Samen met binnenhuisarchitect Jan Vonk richtte hij het Bureau Premsela Vonk op. Zij werkten als vormgever voor vele bedrijven en particulieren. Eind jaren zestig ontwikkelde Premsela met een team van Van Besouw tapijtfabrieken een innoverende collectie katoenen tapijt. Zijn sobere Lotek-lamp onworpen in 1982) werd een stijlicoon.

Benno Premsela was een van de eerste Nederlanders die in het openbaar voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Hij deed dit in 1964 voor de VARA-radio. Al vanaf 1947 zette hij zich in voor de gelijkberechtiging van homoseksuelen. Hij was betrokken bij de 'Shakespeare Club', waaruit in 1949 het COC, de belangenvereniging voor homoseksuelen, voortkwam. Van 1962 tot 1971 was hij voorzitter. In 1995 ontving hij de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Fonds voor zijn bestuurlijke inzet voor de kunst en de emancipatie van homoseksuelen.

.

De door Premsela bijeengebrachte collectie toegepaste kunst is te zien in het Centraal Museum te Utrecht. Het door hem opgebouwde archief met documentatie, correspondentie en fotomateriaal is door zijn erven gedoneerd aan het Stadsarchief Amsterdam. De volledig ontsloten collectie is in 2008 tijdens een grote expositie in het gerenoveerde gebouw De Bazel -- het voormalige hoofdkantoor van de ABN AMRO aan de Vijzelstraat -- tentoongesteld onder de titel "Show Yourself".

De naam Lotek is bedacht door Premsela zelf en verwijst naar de 'low-tech' die nodig is om de lamp te maken. Tegelijk klinkt hij Japans, wat past bij de Oosterse uitstraling van het ontwerp. Het ontwerp is geïnspireerd op de papieren lampen van Japanner Isamu Noguchi. Eenvoudig zelf te monteren, als kubus van 30 cm op tafel, of op de bijgeleverde pootjes als vloerlamp van 60, 90 en 120 cm hoog. De Lotek-lampen zijn dus zowel geschikt als sfeermaker in de huiskamer als functionele lichtbron op de werkvloer.

Benno Premsela zei het volgende over zijn Lotek lamp: ‘Een lamp moet zorgen voor voldoende lichtspreiding in de kamer en voldoende licht geven om bij te lezen. Bovendien mag het licht niet verblinden en moet een lamp betaalbaar zijn. De Lotek voldoet aan al deze eisen.’