Enig resultaat

Isamu Noguchi

Isamu Noguchi, geboren in 1904 in Los Angeles als zoon van de Japanse dichter Yone Noguchi en de Amerikaanse schrijfster Leonie Gilmour, is de ontwerper van de wereldberoemde `Coffee Table`. Hij heeft gestudeerd aan de Columbia University en aan de Leonardo da Vinci Art School. Na zijn studie richt hij zijn eerste eigen atelier op en in 1927 krijgt hij een Guggenheim-stipendium. Vervolgens is hij assistent van Constantin Brancusi in Parijs en heeft hij zijn eerste tentoonstelling in New York. Hij studeert penseeltekenen in China en boetseert in klei bij Jinmatsu Uno in Japan.

Dit wonen en werken in verschillende culturen weerspiegelt zich ook in zijn artistieke oeuvre. Isamu Noguchi geldt als universeel talent en schept behalve sculpturen, toneeldecors, meubels, lampen en interieurs ook openbare ruimtes en tuinen. Zijn stijl van beeldhouwen kenmerkt zich door een organische vormentaal en heeft een blijvende invloed op het design van de jaren ‘50. Vanaf 1951 ontwierp de Amerikaans-Japanse kunstenaar de Akari Light Sculptures, in totaal meer dan 100 met de hand en van Shoji papier vervaardigde tafellampen, staande lampen en plafondlampen. Als naam voor deze lampen koos hij het woord “akari”, de Japanse uitdrukking voor helderheid en licht, maar ook voor lichtheid. "Het licht van Akari is als het licht van de zon, gefilterd door shoji-papier. Door de magie van het papier wordt het harde elektrische licht zo opnieuw getransformeerd tot het licht van onze oorsprong – de zon – zodat onze kamers ook 's nachts met haar warmte gevuld blijven". (Isamu Noguchi)

Een van de bekendste meubelontwerpen van Noguchi is de `Coffee Table`. De eerste versie van de `Noguchi Coffee Table` is ontworpen voor de woning van Museum of Modern Art (MoMA)-directeur A. Conger Goodyear in de jaren 30. Een aangepast ontwerp was klaar in 1944. Dit ontwerp bestond simpelweg uit twee gelijke houten elementen en een glasplaat. In deze periode ontwierp Noguchi ook sculpturen in dezelfde stijl. De Noguchi Coffee Table wordt geproduceerd door de zwitserse fabrikant Vitra.

“Mijn vader, Yone Noguchi, is Japanner en zijn gedichten worden beschouwd als een vertaling van het Oosten voor westerlingen. Ik probeer hetzelfde te doen met de beeldhouwkunst,” schrijft hij in zijn aanvraag van het Guggenheim-stipendium.

Isamu Noguchi overlijdt in 1988 in New York.