Toont alle 4 resultaten

Verner Panton

Verner Panton werd in 1926 geboren in een dorpje op een Deens eiland. Panton heeft een opleiding genoten aan Odense Tekniske Skole (Technische School te Odense), Denemarken, en studeert in 1951 af in architectuur aan de Kongelige Danske Kunstakademie (Koninklijke Kunstacademie) in Kopenhagen. Na een ontmoeting met Pøul Henningsen kreeg hij interesse voor design. In zijn studietijd liep Verner Panton van 1950-'52 nog stage bij landgenoot Arne Jacobsen. Hier assisteerde hij bij de productie van de de driepotige Mier-stoel, prototype voor de latere vierpotige Vlinder-stoel. Hij volgde van 1953 tot 1955 nog studies in verschillende landen.
In 1955 begint hij zijn eigen architecten- en designbureau. Onder impuls van Arne Jacobsen ging hij voortdurend op zoek naar nieuwe materialen en toekomstgerichte technologieën en verwierf bekendheid met vernieuwende bouwkundige ideeën, zoals zijn opvouwbare (1955), kartonnen (1957) en plastic huis (1960). Panton ontwerpt ook talloze zitmeubels en lampen, textiel, tapijten en tentoonstellingsinrichtingen.
Alhoewel hij zeer beinvloed is door de organische vormen van Jacobsen en andere ontwerpers eind jaren '50 valt hij aanvankelijk op door zijn op geometrische vormen gebaseerde meubels van het pas door Percy von Hallin-Koch begonnen bedrijf 'Plus-linje'. In 1958 verbouwt hij voor baron Schilden Holsten herberg-restaurant Komigen Inn, in een bos op het Deense eiland Funen, waarvoor hij een geheel rood interieur en zijn beroemde Kegel-stoel ontwierp.

1958 Stoel 'Cone Chair' (Kegel-stoel)
Panton maakte zoals gezegd eerst reputatie als avant-garde ontwerper met meubels gebaseerd op geometrische vormen en sterke kleuren, zoals zijn 'Cone Chair' uit 1958. Deze stoel is van plaatstaal gebogen in de vorm van een ijshoorn en bekleed met kleurig textiel. De punt rust op een kruisvormig onderstel, wat hem draaibaar maakt. Het resultaat is een visuele verrassing die opmerkelijk licht oogt. Panton zal, zoals hij gewoon is, op het ontwerp variëren. Wie de Cone Chair van boven bekijkt, ziet een cirkel (van het kussen) in een vierkant (bescheven door de punten van het onderstel). Dit is het visuele motief dat overal in het werk van Panton is terug te vinden. Het is de grondslag voor een reeks tapijtontwerpen, maar ook het uitgangspunt voor de muurlampen die hij ontwerpt: kleurige tegels met een ronde uitstulping in het midden
Panton zal, zoals hij gewoon is, op het ontwerp variëren. Zo ontstaat een versie in staaldraad en een 'verdubbeling', waarbij de rugleuning gespiegeld wordt met behoud van de grondvorm, zodat 'engelenvleugels' ontstaan.

In 1959 zette Panton op de beurs van Kobestaevnet de wereld letterlijk op zijn kop: tegen het plafond zat tapijt en meubilair en verlichting waren omgedraaid. Op de beurs van Keulen in 1960 bekleedt hij een plafond met zilverfolie. Ook in 1960 richt hij het Astoria-restaurant in Trondheim in met ongebruikelijke vormen en felle kleuren.

In 1955 ontwikkelde Panton samen met Thonet de triplex S-vormige cantileverstoel uit één stuk; enkele jaren later probeerde hij het ontwerp in plastic uit te voeren wat uiteindelijk zou leiden tot de revolutionaire stoel Panton (1959-1960), waarvan hij in 1962 de rechten verkocht aan Herman Miller.
Jarenlang experimenteerde hij met een ontwerp voor een pootloze stoel uit één stuk. Tal van technieken probeerde hij uit, maar de resultaten waren of te fragiel of te zwaar.
Met behulp van de mogelijkheden die de nieuwe materialen en fabricagetechnieken hem bood herneemt hij op het eind van de jaren '50 de idee van de ZigZag-stoel die voor de oorlog door Rietveld was bedacht. In navolging van Eames gebruikte hij polyester versterkt met glasvezel; de vorm lukte hem, maar het materiaal was kwetsbaar en de stoel geen lang leven beschoren.
Pas met de toepassing van Baydur, een nieuw door Bayer ontwikkeld plastic, was een reguliere productie gewaarborgd. Panton gebruikt de mal-techniek met het synthetisch materiaal ABS om een unieke gedrappeerde en vloeiende vorm te bekomen die uitnodigt om te zitten en te rusten. Deze befaamde 'panton stoel' werd om fabrieksmatige redenen echter pas in 1967 in productie genomen.

 

Na de legendarische Panton Chair, begon een lange samenwerking (met onderbrekingen) tussen Vitra en Verner Panton. Om die reden verhuisde Panton met zijn hele gezin naar Bazel en had daar tot aan zijn dood zijn voornaamste woonplaats. Panton opende een ontwerpbureau in Basel en bouwde een grote klantenkring op, die onder meer bestond uit A. Sommer, Kaufeld, Haiges, Schöner Wohnen, Nordlys, Kill, Wega Radio, Thonet en Knoll International.

Verner Pantons voorliefde voor intense kleuren en geometrische modellen komt tot uitdrukking in zijn omvangrijke werken als textieldesigner van 1969 tot 1985 voor Mira-x, waarbij hij ook weer gebruikmaakte van zijn kenmerkende felle kleuren. Pantons interieurontwerpen, die zijn bedoeld om vloeren, muren en plafonds plus meubels, lampen, textiel en wandpanelen van emaille resp. kunststof tot een even meesterlijke als onscheidbare ruimtelijke eenheid te versmelten, zijn legendarisch. De bekendste voorbeelden daarvan zijn het interieur van het gebouw van uitgeverij Der Spiegel in Hamburg (1969), het restaurant 'Varna' in Aarhus (1970) en de 'Visiona'-boten, psychedelische 'ruimtelandschappen' voor Bayer ter gelegenheid van de Keulse meubelbeurzen 'Visiona O'- (1968) en 'Visiona II'-tentoonstelling (1970), waarbij hij fantastische plastische vormen combineerde met pure kleuren.

In de jaren zeventig ontstonden naast de stoel andere producten zoals bijvoorbeeld de Living Tower. Een uit twee delen bestaand vrijstaand vierkant (van 2 x 2 meter) met een grillige uitgespaarde vorm. In alle holten en op alle uitsteeksels kan gezeten of gelegen worden, in elke stand, door wel vier mensen tegelijk, zoals de ontwerper demonstreerde op een fotomontage. De Leeftoren is een huis binnen het huis, een baarmoederlijke woning, een en al warmte en geborgenheid.
Van de Living Tower naar het Phantasy Landscape (1970) is niet meer dan een stap. In dit huiselijk landschap is de traditionele scheiding tussen vloer, muren en plafond opgeheven. Alles is bekleed, alles stulpt en golft van alle kanten; overal kun je liggen, zitten of leunen; alles is zacht en warm. Het huis is stoel geworden - en bank, en bed

Panton ontwierp een serie stoelen voor Fritz Hansen en voor Lüber een opbergsysteem en staande en bureaulampen met verchroomde draadconstructies geïnspireerd op Op Art en gebaseerd op zijn eerdere 'draad- meubilair' (1959-1960).

In 1984 wordt hij professor voor Industrieel Design op de Hochschule für Gestaltung te Offenbach in Duitsland.Vanaf 1980 schiep hij de verlichtingslijn Pan-top, een aantal staande lampen voor de huiskamer. Dit ontwerp, dat met de heksenhoedenvorm nogal oubollig aandeed, markeert de teruggang in zijn designkunst. Panton was toen al afgestapt van zijn opvattingen dat een ontwerp eenheid in vorm, verschijning en kleur moest hebben.

In 1981 ontwierp Panton zijn Art Chairs-Chair Art, een serie van zestien triplexstoelen uit één stuk, met ongebruikelijke amorfe vormen.
Verner Panton is gestorven op 5 september 1998 te Kopenhagen, Denemarken.