Toont alle 6 resultaten

Spectrum

Spectrum, zoals we het nu kennen, heeft een roerige geschiedenis achter de rug. Toch zijn onder alle omstandigheden enkele richtlijnen altijd duidelijk herkenbaar geweest: functionalistisch ontwerpen, meubelen zonder ornament waarvan de schoonheid werd bepaald door een doordachte en uitgebalanceerde vorm en proportie. Daarnaast gebruik van hoogwaardige materialen en de wil om goede vormgeving onder een breed publiek bekend te maken.

Vlak voor de oorlog werd Spectum opgericht als dochteronderneming van Weverij de Ploeg. Buiten de uitwisseling van grondstoffen en gebruik van bestaande contacten was de belangrijkste reden hiervoor het voorkomen dat werknemers van de weverij tewerkgesteld zouden worden in Duitsland.

Spectrum had duidelijke opvattingen over goede vormgeving. Toch had gedurende de oorlog de economische situatie sterke invloed: zuinig met materiaal omgaan en meubelen moesten zo min mogelijk kosten. Het gevolg, alles moest functioneel zijn binnen het ontwerp. Ook degelijkheid en goede kwaliteit door gebruik van hoogwaardige materialen speelde, en nu nog steeds, een belangrijke rol.

Na de oorlog werd het verbod op het gebruik van staal opgeheven en werd de collectie uitgebreid. Op het moment dat Martin Visser als ontwerper werd aangetrokken werd ook direct het karakter van Spectrum bepaald. Hij zorgde ook voor veel nieuwe contacten met andere ontwerpers zoals Benno Premsela en Kho Liang Ie.